Facebook
WhatsApp

5 hapa për një 2024 më pak të vetmuar

Lidhja që vjen nga miqtë, familja dhe partnerët nuk është thjesht e këndshme – është thelbësore.

Pothuajse 1 në 4 të rritur në mbarë botën kanë raportuar se ndihen shumë ose mjaft të vetmuar, ka zbuluar një sondazh i Meta-Gallup i vitit 2023.

“Për një kohë të gjatë, vetmia ka ekzistuar pas hijeve, e padukshme dhe e nënvlerësuar, duke shkaktuar sëmundje mendore dhe fizike”, tha kirurgu i përgjithshëm i SHBA, Dr. Vivek Murthy.

Vetmia është një problem kur vjen puna për të marrë ndihmë dhe marrëdhëniet e forta janë një zgjidhje. Përvojat pozitive sociale ndikojnë jo vetëm në nivelin e stresit dhe aftësinë e një personi për të përballuar, por gjithashtu janë tregues të shëndetit fizik, sipas një studimi të marsit 2023.

Mund të duket e frikshme të zgjeroni lidhjet tuaja, por këtu janë pesë hapa kuptimplotë që mund të ndërmerrni për ta bërë këtë në 2024.

 Filloni nga pak

Qoftë nëse bëni miq të rinj, afroni ata ekzistuesit apo filloni në skenën e takimeve, është mirë që të mos mbingarkoheni dhe të filloni pak, tha Adam Smiley Poswolsky, autor i “Miqësia në epokën e vetmisë”, në një artikull të mëparshëm të CNN.

Të bësh këtë mund të nënkuptojë dërgimin e një mesazhi për t’u takuar me dikë një herë në javë, takimin me një person të ri në muaj ose planifikimin e një shëtitjeje të rregullt shoqërore.

“Nëse bëni vetëm një gjë, bëni një listë me pesë persona në jetën tuaj që ju interesojnë dhe telefononi njërit prej tyre”, shtoi Poswolsky, një ekspert i vendit të punës. “Miqësitë më të jashtëzakonshme shpesh fillojnë me momentet më të vogla të lidhjes.”

Hulumtimet tregojnë se duhen 90 orë kohë së bashku për ta konsideruar dikë mik dhe më shumë se 200 orë për ta konsideruar atë një mik të ngushtë me të cilin keni një lidhje emocionale, tha ai.

“Në botën tonë të ngarkuar, ne duhet të vendosim miqësinë tonë në kalendar dhe të angazhohemi për aktivitete të përsëritura”, tha Poswolsky.

Vendosni kufij

Besoni apo jo, një lidhje më e mirë me të tjerët mund t’ju kërkojë të vendosni kufij të fortë.

“Nuk ka të bëjë vetëm me konfliktin dhe mbajtjen e njerëzve të këqij jashtë. Ka të bëjë gjithashtu me mbajtjen e marrëdhënieve që vlerësoni”, tha Kami Orange, një trajner kufiri me bazë në Jutah jugore, në një artikull të mëparshëm të CNN.

Na ndiqni në rrjetet Sociale
Më të Lexuarat

ZoneVIP.al