Facebook
WhatsApp

Cilësitë që janë më tërheqëse se pamja e jashtme

Duke marrë parasysh vëmendjen që i kushtohet paraqitjes, dhe sa shpejt i përmbahemi përshtypjes së parë, do të ishte e lehtë të supozohej se pamja është çka ka më shumë rëndësi në gjetjen e dashurisë.

Por, teksa tërheqja fizike është e lakmuar, mund të jetë me të vërtetë e rëndësishme ajo që njeriu fsheh brenda vetes.

Pamja renditet në mes në sondazhet e karakteristikave të preferuara të njerëzve, me sukseset materiale, si siguria financiare dhe zotërimi i një shtëpie të bukur, ndër cilësitë tërheqëse më pak të rëndësishme.

Në vend të kësaj, tipare si pëlqimi, ekstraversioni dhe inteligjenca rezultojnë vazhdimisht më të larta se tërheqja fizike si gjëra që burrat dhe gratë në çiftet e të njëjtës gjini dhe të gjinive të ndryshme kërkojnë nga një partner.

Në sondazhe si ky, paragjykimi ndaj dëshirueshmërisë sociale – ose tendenca jonë për të dhënë përgjigje që ne mendojmë se na bëjnë të dukemi mirë në sytë e të tjerëve – mund të jetë anonim i rezultateve, sipas Greg Webster, një profesor psikologjie.

Kjo mund të nënkuptojë se sondazhet e vetë-raportuara paraqesin të dhëna paksa të shtrembëruara, por edhe kështu, njerëzit zakonisht thonë se preferojnë cilësi si inteligjenca krahas pamjes.

Por kur na prezantohet një takim në jetën reale, a zgjedhim personalitetin mbi pamjen?

Sipas Jess Alderson, bashkëthemelues i aplikacionit të takimeve So Syncd, i cili kërkon që përdoruesit të kryejnë një test psikometrik për të matur tiparet e personalitetit, e bëjmë këtë.

Nga një mostër prej më shumë se 1 mijë përdoruesish të vënë në dispozicion të BBC Future, pothuajse 90% preferuan personalitetin mbi pamjen.

Matja e personalitetit të dikujt mund të jetë e ndërlikuar.

Testet psikometrike, të cilat zakonisht marrin formën e një pyetësori, janë përdorur për dekada në psikiatri si një mënyrë për të përcaktuar sasinë e personalitetit.

Na ndiqni në rrjetet Sociale
Më të Lexuarat

ZoneVIP.al