Facebook
WhatsApp

Pse njerëzit gënjejnë kur e kanë më të lehtë të thonë të vërtetën?

Vërtetësia është një vlerë thelbësore në shumë kultura, megjithatë individët shpesh e gjejnë veten duke u përballur me situata ku gënjeshtra duket të jetë rruga më e lehtë ose më e dobishme. Këtu janë motivimet dhe kontekstet e detajuara që i bëjnë njerëzit të shmangin ndershmërinë në favor të mashtrimit, shkruan scientificorigin. 

Njerëzit shpesh gënjejnë për të anashkaluar rezultatet e padëshiruara. Kjo sjellje përfshin një gamë nga çështjet e parëndësishme deri te çështjet serioze. Për shembull, studentët mund të mashtrojnë në një provim për të shmangur dështimin, ose një punonjës mund të gënjejë për përfundimin e një detyre për të shmangur kritikat ose humbjen e punës. Ky lloj pandershmërie është i rrënjosur në frikë – frika nga pasojat që mund të ndikojnë në pozitën shoqërore, jetën profesionale ose marrëdhëniet personale. Lehtësimi i menjëhershëm i shmangies së ndëshkimit shpesh errëson përfitimet afatgjata të ruajtjes së ndershmërisë.

Na ndiqni në rrjetet Sociale
Më të Lexuarat

ZoneVIP.al