Facebook
WhatsApp

Të mirat dhe të këqijat e praktikave të vetëdijes për ankthin

Vitet e fundit, ndërgjegjja është bërë një fjalë kryesore në fushën e shëndetit mendor, veçanërisht në lidhje me menaxhimin e ankthit. Me origjinë nga traditat e lashta soditëse, ndërgjegjja përfshin praktikën e mbajtjes së një ndërgjegjeje moment pas momenti për mendimet, ndjenjat, ndjesitë trupore dhe mjedisin rrethues, të kultivuara zakonisht përmes meditimit, shkruan scientificorigin.

Ndërsa praktikat e ndërgjegjësimit janë përqafuar gjerësisht për shkak të përfitimeve të tyre të mundshme, është thelbësore të eksplorohen avantazhet dhe disavantazhet që ato ofrojnë për menaxhimin e ankthit. Ky artikull ofron një pasqyrë të ekuilibruar, duke shqyrtuar të mirat dhe të këqijat e vëmendjes për ata që përjetojnë ankth.

Ndërgjegjësimi është një gjendje e vëmendjes aktive dhe të hapur për të tashmen. Kur jeni të ndërgjegjshëm, i vëzhgoni mendimet dhe ndjenjat tuaja nga larg, pa i gjykuar si të mira apo të këqija. Kjo praktikë është e rrënjosur në filozofinë budiste dhe është integruar në psikoterapi perëndimore, veçanërisht përmes ndërhyrjeve si Reduktimi i Stresit të Bazuar në Ndërgjegjësim.

Mekanizmat e Veprimit

Vetëdija ndikon në përgjigjen e trurit ndaj stresit dhe ankthit duke angazhuar korteksin paraballor, i cili rregullon aftësinë tonë për të racionalizuar dhe kontrolluar përgjigjet emocionale. Ky angazhim ndihmon në uljen e aktivitetit në amigdalë, pjesa e trurit përgjegjëse për përpunimin e frikës dhe stresit, duke reduktuar kështu ndjenjat e ankthit.

Përparësitë e Ndërgjegjësimit për Ankthin Reduktimi i simptomave

Një nga përfitimet më të rëndësishme të ndërgjegjësimit është aftësia e tij për të reduktuar simptomat e ankthit. Studimet tregojnë se meditimi i rregullt i vetëdijes mund të çojë në reduktime në simptomat tipike të ankthit si shqetësimi i tepërt, vështirësia në përqendrim dhe simptoma fizike si rritja e rrahjeve të zemrës.

Na ndiqni në rrjetet Sociale
Më të Lexuarat

ZoneVIP.al